چگونه فلسفه ورزی کنیم(22)

فلسفه­ فلسفه‌ورزی/ تفاوت فلسفه و علم

فلسفه­ فلسفه‌ورزی/ تفاوت فلسفه و علم

همه­ اهالی فلسفه می‌دانند كه تنها پرسش­های بنيادی در آن مطرح است و اين مهم يكی از تفاوت­های بنيادی علم و فلسفه نيز می ­باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر، مفهوم فلسفه در مقام مضاف، مي­ تواند معاني مختلفي را اعاده كند! در تصور عام، فلسفه هر گونه چيستي و چرايي براي مضاف اليه خود مي­ باشد و بر اين اساس پرسشي است كه در مقام مضاف طرح مي­ گردد. در نگاه تخصصيِ فلسفه، اين مفهومِ مضاف، اولاً تنها چيستي و چرايي نيست و ثانياً هر گونه چيستي و چرايي.

در مورد دوم امر روشن است و تقريباً همه­ اهالي اين دانش مي­ دانند كه تنها پرسش­هاي بنيادي مطرح است و اين مهم يكي از تفاوت­هاي بنيادي علم و فلسفه نيز مي ­باشد، اما در مورد اول ابهام­ها فراوان است و اشكالات كثير (و تعمّد در كاربست واژه­ اعاده بر همين مبنا). آيا فلسفه تنها چيستي و چرايي است؟ و نسبت آن (با اين معني و يا شايد ديگر معاني) با مضاف اليه خود (فلسفه­ ورزي) در چيست؟

 فلسفه مي ­تواند مضافي براي مفاهيم مختلف و مهمي باشد همانند دين (فلسفه دين)، تربيت (فلسفه تربيت)، سياست (فلسفه سياست)، فلسفه ­ورزي (فلسفه­ فلسفه­ ورزي)، و ... . از مباني نظري مختلفِ فلسفي چنين برمي­ آيد كه فلسفه در مقام مضاف مي ­تواند معاني و ماهيت­هاي مختلفي را ترسيم و تذهين كند كه مي­ توان حداقل به الف) ديدگاه فيلسوفان، ب) نگاه مكاتب فلسفي، ج) محتواي دانش فلسفي، و د) پرسش­هاي بنيادي اشاره كرد.

بر اين اساس، فلسفه­ فلسفه­ ورزي را مي­ توان بر اساس ديدگاه فيلسوفان در زمينه فلسفه­ ورزي تبيين كرد. چه آغازگري صفت فيلسوف را از سقراط بدانيم يا خير، مي­ توان ديدگاه و نظر معلّمِ معلّمِ معلّمِ اول، معلّمِ معلّمِ اول، معلّمِ اول، معلّمِ ثاني، و ... را در زمينه­ فلسفه­ ورزي جستجو كرد. در معناي دوم، نگاه و عقيده مكاتب و مدارس (و به معناي دقيق­تر ايسم­ هاي) مختلف در زمينه­ فلسفه­ ورزي تشريح مي­ شود؛ تفكرات و تبيين­هايِ ايسم­هايي چون ايده ­آليسم، رئاليسم، پراگماتيسم، اگزيستانسياليسم، و ... در زمينه­ فلسفه­ ورزي. سومين معنا مربوط به محتوايِ رشته ­ها و دانش­هاي فلسفي در زمينه­ي فلسفه ­ورزي است.

در اين زمينه مي­توان به مباحثي چون متافيزيكِ فلسفه ­ورزي (تبيين فلسفه‌‎­ورزي بر اساس مابعدالطبيعه)، معرفت­‌شناسي فلسفه­ ورزي (تشخيص فلسفه­‌ورزي بر مبنايِ اپيستمولوژي)، اخلاق (و در معناي گسترده ­تر، ارزش­هايِ) فلسفه ­ورزي (اخلاق براي فلسفه­ ورزي، فلسفه­ ورزي براي اخلاق، اخلاق و فلسفه­ ورزي، اخلاق با فلسفه­ ورزي، اخلاق در فلسفه­ ورزي) و منطق فلسفه­ ورزی(منطق در فلسفه­‌ورزي، منطق براي فلسفه‌­ورزي، منطق با فلسفه‌­ورزي، فلسفه­‌ورزي براي منطق) تكيه كرد و نهايتاً در معناي چهارم، در و براي فلسفه ­ورزی پرسش­هاي بنيادي مطرح مي­شود؛ پرسش­هايي چون فلسفه ­ورزي چيست؟ و ماهيت آن كدام است؟

 نكته­ قابل ذكر در انفكاكي نبودن الزاميِ هر معني و ماهيتِ فلسفه در مقام مضافِ فلسفه­ ورزي است؛ وقتي از دلايل وجودي و مطلوبيتِ فلسفه­ ورزي پرسش شود و پاسخ اين پرسش­ها از فيلسوفان جستجو گردد، گام در اشتراك معاني مذكور گذاشته ايم.

 نكته ­دوم، در قبول يا ردِ هر كدام از معانيِ فوق ­الذكر توسط حاميان مستدلِ فلسفيِ آن­هاست كه در جامعه­ ما در دهه­ هاي اخير به وضوح مشهود بوده است. نگاه جامع فلسفي بر آن رهنمون است كه نشسته و شكسته توأمان خوانده شود (بعضي شكسته خوانند، برخي نشسته دانند) و در تبيينهايي مضافي تماميِ معاني و ماهيت­ها منظور گردد.

 و نهايتاً آخرين نكته و آن هم اعاده معانيِ فلسفه در حكم مضاف من­ جمله مضاف فلسفه ­ورزي است؛ بايد گفت كه فلسفه در حكم مضاف به معني پرسش در نگاه عام اولاً اگر به صورت پرسش­هاي بنيادي رهنمون شود مقبول است و نه هر پرسشي و ثانياً فلسفه در اين حكم، معاني ديگري نيز اعاده مي­ كند كه در اين نوشتار به آن پرداخته شده است.*

 

*نویسنده: دكتر سيدرضا بلاغت (دكتري تاريخ و فلسفه تعليم و تربيت، عضو هيأت علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان)

کد خبر 2455440

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha